diumenge, 24 d’octubre de 2010

008 La llibertat està limitada?

AUTOR: Marta Nadal Amengual

2 comentaris:

IES LLOMPART ha dit...

La llibertat, està limitada?
Quan ens referim a llibertat ens imaginem un món obert a totes les possibilitats. Amb cap marge d’error, sense prohibicions ni condicions per realitzar allò que en un moment donat desitgem. És a dir, ens imaginem que és impossible relacionar els conceptes de llibertat i de límit, perquè considerem simplement que llibertat és “fer el que vols sense tenir en compte res”. Jo penso tot el contrari. Aquests dos conceptes poden i han d’anar perfectament lligats.
Imagineu un món en el qual tothom pogués fer el que volgués. Anar a un restaurant, menjar i, si ho desitgés, no pagar. Posar-se a ballar a un camp de futbol o de bàsquet o de tennis, en mig d’un partit. I mil exemples més que al llegir-los penseu que no tenen sentit.
Els límits són necessaris per a poder gaudir d’una completa llibertat individual i a nivell social, perquè si no, què és per tu llibertat?

Anònim ha dit...

Yo no soy verdaderamente libre más que cuando todos los seres humanos que me rodean, hombres y mujeres, son igualmente libres. La libertad de los demás, lejos de restringir o de negar mi libertad, es, por el contrario, su condición necesaria y su confirmación. Me vuelvo libre, en el verdadero sentido, sólo gracias a la libertad de los demás: cuanto mayor es el número de personas libres que me rodea y más profunda y más grande y extensa su libertad, más profunda y mayor se torna la mía. Por el contrario, es la esclavitud de los hombres la que establece una barrera para mi libertad, su bestialidad implica la negación de mi humanidad porque, lo repito nuevamente, puedo considerarme una persona libre sólo cuando mi libertad, o sea, mi dignidad y mi derecho humano, cuya esencia es no obedecer a nadie y seguir la guía de mis propias ideas, es reflejada por la conciencia igualmente libre de todos los hombres y vuelve a mí, confirmada por el asentimiento de todos. Mi libertad personal, así confirmada por la libertad de todos los demás, se extiende al infinito... ``Mijail Bakunin´´